Ҵәыџьба, Шьалуа Леуарсан-иԥа

Шьалуа Леуарсан-иԥа Ҵәыџьба (аур. Шалва Леуарсанович Цвижба; ԥхынҷкәынмза 181912 ш., Тамшь ақыҭа, Очамчыра араионлаҵарамза 261987 ш., Аҟәа) — Аԥсуа шәҟәыҩҩы, апоет.

Абиографиа

Диит 1912 ԥхынҷкәынмза 18 рзы Тамшь ақыҭа Очамчыра араион. Иԥсҭазаара далҵит 1987 шықәса лаҵарамза 26 рзы. Джуп Аҟәа ашьхараҿ, ашәҟәыҩҩцәеи ауаажәларратә усзуҩцәеи рпантеон аҿы.

Иқыҭаҿҭеи алагаоҭатә школ даналга, Ш. Ҵәыџьба аҵара иҵон Гагратәи ашкол-интернат аҿы, нас — Н. Лакоба ихьӡ зху Аԥсуа школ аҟны. 1932 шықәса инаркны иҵара наигӡоит Нхыҵ Уапстыла, апедагогтә институт аҿы. 1935 шықәсазы аинститут ахԥатәи акәрс аҟны дыштәаз дбаандаҩыртәит, иус «ӡбны», Сибраҟа дахыргоит. Егьшихарамыз шьақәыргыланы Аԥсныҟа ахынҳәара азин иуоит 1954 шықәсазы.

Акьыԥхь аҿы дцәырҵит 1930 шықәса инаркны.

Ипоезиатә рҿиамҭақәа рзы иаҭәашьоуп Д. Гәлиа ихьӡ зху Ареспублика Аԥсны аҳәынҭқарратә премиа /иԥсҭазаара даналҵ ашьҭахь/.

Абиблиографиа

  • Аҟама. Аҟәа, 1934 шықәса.
  • Аԥшәма хәыҷы. Аҟәа, 1955 шықәса.
  • Иалкаау. Ақәа, 1957 шықәса.
  • Иалкаау. Ақәа, 1963 шықәса.
  • Маҿа-маҿа. Ақәа, 1966 шықәса.
  • Ацәқәыпԥақәа. Ақәа, 1970 шықәса.
  • Иалкаау иҩымҭақәа. Ақәа, 1972 шықәса.
  • Иалкаау. Ақәа, 1982 шықәса.
  • Апоет иразҟы. Ақәа, 1988 шықәса.

Алитература

  • Аԥсны аҭҵаарадыррақәа ракадемиа Д. И. Гәлиа ихьӡ зху Аԥсуаҭҵааратә институт, «Аԥсуа поезиа антологиа XX ашәышықәса», Аҟәа-Москва, 2009, ад. 907

Азхьарԥшқәа

🔥 Top keywords: Ихадоу адаҟьаАвикипедиа:АфорумАвикипедиа:Бзиала шәаабеитАвикипедиа:Описание194629Амодуль:Wikidata/numberАмодуль:WikidataCoordsАмодуль:RomanАлахәыла:თეკა/lexiconАвикипедиа:Афорум/Архив 546Цастәи:Аԥшаара411960Амодуль:Time40Аболгар бызшәаАвикипедиаАмодуль:Namespace detect/config1074232005Амодуль:SourcesАвикипедиа:Портал сообществаУкраинаАмодуль:Infobox mapframeАвикипедиа:АцҳаражəҳəарҭаАмодуль:Navbar1995Амодуль:Languages/dataАмодуль:FunctionsКуритибаАлахәыла:WikiDreamer BotАмодуль:Math42Амодуль:Type in locationАҩнуҵҟатәи ҚарҭлиЕиду Америкатәи АштатқәаЕвропа ақалақьтә трамваитә системақәа рсиаЦастәи:АрҽеираҾыцқәаАшаблон:Бӷажәба Аурыс-аԥсуатә жәар (1964)ТҟәарчалАмодуль:LangИталиа22Амодуль:NavboxАмодуль:PagetypeМаиҟәаԥИспаниаАжьырныҳәамза 25ҚырҭтәылаАвикипедиа:Aкатегориақәа алԥшаара1996Амодуль:Pagetype/configАхашаАмодуль:GlobeCoordinateАмодуль:Coordinates validateАмодуль:Wikidata/Formatters/wikibase-entityidАбҵарамза 2267Индиа20031992Авикипедиа:Алфавиттә арбагаАмодуль:CoordinatesАҷартәылатәи Автономтә РеспубликаАнглыз бызшәа13641213Алахәыла:NikkisҚарҭАмодуль:WikidataSelectorsАԥсны АҳәынҭқарраАкатегориа:User skИмереҭи19681911Кипр1991Очамчыра38Арӡынба, Владислав Григори-иԥаУрыстәылаЦандрыԥшьАмодуль:Wikidata/i18nАбҵарамза 27Ԥхынҷкәынмза 30Аҟәа1804Алахәыла:Илья Драконов6Лаҵарамза 18Амодуль:Wikidata1264Ажьырныҳәамза 7Акатегориа:АԥсныРаҷа-Лечхумии Аладатәи Шәантәылеи56